Au pair pobyty jsou pro vás vhodné, jestli do USA chcete vyjet na delší dobu za účelem možnosti cestování, zdokonalení se v angličtině a poznání tamní kultury.

Au pair se můžete stát pouze prostřednictvím certifikované agentury, díky které , jakožto vašemu sponzorovi, získáte  J1 víza. Tyto víza bez některé z agentur není možné získat a tím pádem ani legálně v USA dělat au pair.

Jako au pair budete mít status hosta, nejedná se tedy o zaměstnání. Hostitelská rodina, u které budete žít, vám bude poskytovat stravu, ubytování a týdenní kapesné. Vy, jako au pair na oplátku budete pomáhat rodině s péčí o děti a domácnost. Proto je důležité vybrat si tu správnou.

Výběr agentury

Už při výběru agentury byste si měli alespoň zřídka ujasnit, co od programu čekáte. Nekoukat se jen na to, jaký zaplatíte poplatek a jaké má agentura recenze. Ale také jaké jsou vaše preference co se místa a konkrétního státu týká. 

Každá jednotlivá agentura má sídlo v jiném státě a na jiném pobřeží. To znamená, že každá z nich má větší počet hostitelských rodin někde jinde. Vše o výběru agentur, o pravidlech a kapesném se dozvíte zde: Největší agentury pro au pair. 

Jste rodinný typ, nebo naopak?

Na začátek je důležité položit si otázku, zda chcete, aby jste byli součást rodiny a jestli s ní chcete trávit váš čas. Nebo naopak, jestli máte rádi své soukromí a jestli byste raději měli vlastní au pair domeček, oddělený od host rodiny.

Hostitelské rodiny jsou opravdu různé. Některé vás budou brát jako člena rodiny a budou od vás očekávat to samé. Budete se účastnit se rodinných večeří, narozeninových oslav, výletů a často také dovolených.

Další si au pair hledají opravdu jen jako pracovní sílu, jelikož oficiální mateřská dovolená v USA trvá v průměru 10 týdnů.

A proto mnoho rodin má pro au pair oddělený byt či domeček na zahradě. Takovou rodinu si vyberte, jestli z nějakého důvodu nemáte zájem s rodinou trávit čas, chcete mít soukromí, nebo jste velký introvert.

Místo

Ačkoli si mnoho z vás říká, že jste ochotni jet kamkoliv, je dobré si zjistit alespoň něco málo o místě a státu, ve kterém se rodina nachází. Západní a východní pobřeží i jednotlivé státy se od sebe dost liší. Ať už podnebím, životním stylem či životním prostředím.

Je dobré si uvědomit, jestli jste spíše městský typ, a nebo jestli vám je naopak lépe na venkově či na pláži. Přeci jenom to bude následující rok, nebo dva vašeho života a chcete se na určitém místě cítit dobře.

Počet a věk dětí

Jestliže jste tak zvaně infant qualified, to znamená, že máte potvrzené zkušenosti s dětmi do 2 let, bude se vám pravděpodobně ozývat víc rodin. Tady je důležité ujasnit si, jestli máte zájem starat se miminka, balotala, a nebo jestli raději budete pracovat s dětmi školního věku.

Výhoda u dětí školního věku je rozhodně ta, že máte volno během doby, kdy jsou ve škole. Takže i když budete mít 4 děti, váš den bude začínat až odpoledne. A tak máte každý den čas zajít si do fitka, na kafe s kamarádem, a nebo mít extra job.

Je očividné, že čím více dětí a čím mladší budou, tím to bude náročnější. Vše je ale velice individuální. Někdy se například stává, že rodiče pracují z domova, a tak vám mnohdy dají na starost jen jedno z jejich dětí.

Tady je potřeba se také přesvědčit, že vám nebude vadit pracovat s dětmi, i když jejich rodiče budou každý den doma. A že vám bude vyhovovat jejich systém.

Strava

Další velmi důležitá položka při vybírání rodiny. Dost amerických rodin hledajících au pair jsou židé, což je celkem běžné. Někteří jsou zcela striktní a jiní zase žijí téměř běžně, kromě toho, že neslaví Vánoce.

Jestli ale na takovou rodinu narazíte, je důležité se přesvědčit, že nebudete muset žít podle jejich pravidel.  Že budete například moct jíst, co vám chutná, nebo dělat, co vás baví. 

Některé rodiny pak můžou mít specifické diety, můžou být vegetariáni, vegani, či jíst jen zdravě a nebo naopak. Je zkrátka potřeba se přesvědčit, že vám právě jejich stravovací návyky budou vyhovovat.

Životní styl

Stejně tak jako u stravy, je celkem důležité si v tomhle kliknout. Jestli jste aktivní, rádi sportujete a máte rádi pohyb, najděte si rodinu se stejnými zájmy. A naopak. Pokud je to rodina, která miluje filmy, dovolené a chill u bazénu, stejně tak vy, pak je to rodina pro vás.

Zkrátka si vyberte takovou rodinu, do které se budete hodit. Se kterou budete mít stejné zájmy, podobný životní styl, případně stejné očekávání, co se au pair programu týče.

Ovšem všechny tyto informace jsou samozřejmě obecné. Vše je individuální. Vše je o komunikaci s rodinou. Opravdu se nebojte mluvit o čemkoliv.

Je potřeba si také uvědomit, že Američané jsou komunikativní národ a jejich mentalita je trošku jiná. Lidé jsou na sebe celkově o něco milejší, než v Česku a rádi o všem mluví. A podobě to budou očekávat i od vás.

Výhody a pravidla jednotlivých rodin

Jestli už jste našli hostitelskou rodinu, se kterou se shodnete na všech, nebo alespoň na většině z výše uvedených bodů, zkuste si sepsat seznam. Seznam několika věcí, které jsou ve vašem životě opravdu důležité.

Věcí, které si myslíte, že by vám ve vaší hostitelské americké rodině chyběly, kdybyste je neměli. A nebo naopak. Věci a pravidla, o kterých víte, že je nebudete chtít dodržovat.

Může to být používání auta i ve volném čase, což může také záležet na lokalitě. Může to být večerka. Může to být vlastní koupelna. Návštěva vaší rodiny, nebo dovolená.

Zkrátka doplňující otázky, na které byste podle svého uvážení měli znát odpověď, ještě než se s rodinou na živo setkáte. A tím se přesvědčíte, že se jako au pair budete cítit komfortně. Rok je přece jen dost dlouhá doba na to, abyste byli nespokojení.

Výměna rodiny

Jestli jste na výběr rodiny neměli dostatek času, uspěchali jste proces hleadání, a nebo to zkrátka z nějakého důvodu nevyšlo, nejste ztraceni. Rodina se dá samozřejmě změnit. Je to někdy dlouhý a nepříjemný proces, ale ne nemožný.

Když si au pair a hostitelská rodina z nějakého důvodu nesednou, obě strany jdou do takzvaného Rematch procesu. Rematch je čtrnáctidenní proces, kdy si vy, jako au pair musíte najít rodinu novou. A taktéž hostitelská rodina.

Během této doby, než si další hostitelskou rodinu najdete, vás většinou u sebe ubytuje vaše LCC. Neboli vaše koordinátorka z agentury, která má vás a vaši rodinu na starost. Pomůže vám sehnat kontakty na ostatní rodiny, které jsou také ve stejném procesu a tím vám usnadní hledání.

Jestli si do dvou týdnů novou rodinu z nějakého důvodu nenajdete, bohužel musíte program ukončit a odletět zpět domů.

Nevýhodou rozhodně je málo času a stres z toho, že jestli si rodinu nenajdete, budete muset odjet zpět do Česka. Proto se tomuhle procesu pokud možno vyvarujte a dejte si opravdu záležet na počátečním hledání.

Prodloužení programu

Proces hledání další  rodiny nemusí být jen nepříjemný a negativní. Po ukončení prvních 12 měsíců s získání všech potřebných kreditů na univerzitě, se budete muset rozhodnout

Zda chcete dále zůstat se stejnou rodinou, nebo zkusit něco jiného, a nebo jet zpět domů. Máte možnost program ukončit, nebo prodloužit na 6, 9, či 12 měsíců. 

Jestli se rozhodnete program prodloužit a najít si novou rodinu, pak se vám váš profil znovu otevře. A několik měsíců před ukončením toho prvního roku začne celý proces hledání nanovo. Vy už ale budete vědět jak na to.

Máte zájem o práci Au Pair v USA?

Zeptejte se na cokoli anebo si sjednejte nezávaznou (online) schůzku s agenturou COOLAGENT. Napište si o aktuální akci: Staň se au pair v USA a získej letenku zdarma.

    Agentura COOLAGENT je na trhu od roku 1995 a zaměřuje se na zprostředkování Au Pair pobytů v USA, Work and Travel USA, Kemp Amerika, programů pracovní praxe v zahraničí (zejména v Kanadě, Irsku, Řecku a na Kypru). V nabídce máme i jazykové pobyty nebo střední školu v zahraničí. Zaměřujeme se na kompletní servis spojený s cestováním do zahraničí (zajištění letenek, pojištění, pomoc s vízy a poradenský servis po celou dobu pobytu).