ESTA víza: 100% český návod, jak je získat

Pokud chcete letět na dovolenou do Ameriky, nemusíte chodit na ambasádu, abyste si zařídili některé z klasických turistických víz. Česká republika má vyjednaný bezvízový styk s USA pro turistické a krátkodobé cesty v maximální délce 90 dní. Jen s pasem ale vyjet nelze. Je třeba si zařídit tzv. ESTA vízum, které lze získat online. Komu bude stačit tento typ víza, jak se vyplňuje žádost a kolik stojí ESTA víza?

ESTA vízum nutně nezajišťuje vstup do USA

ESTA neboli elektronický systém cestovní registrace představuje zjednodušený způsob, jak se dostat do USA i bez klasického víza získaného na ambasádě. Toto elektronické vízum slouží k ověření podmínek umožňujících odcestovat do USA.

Pozor, ESTA vízum je prvním krokem k povolení vstupu do USA, ale o vpuštění daného jedince do země rozhodují až imigrační úředníci na letišti. K problémům s vpuštěním však dochází minimálně.

I když se hovoří o vízu, klasické vízum do USA se všemi jeho náležitostmi to není. Slouží však ke zvýšení bezpečnosti v rámci bezvízového programu (Visa Waiver program) mezi USA a Českou republikou (na seznamu bezvízového programu je dalších 35 zemí). K získání ESTA víza stačí podat online žádost.

Kdo může o ESTA vízum zažádat

Jestliže je vaším cílem dovolená, obchodní cesta nebo cestování přes USA do jiné země na dobu nepřesahující 90 dní, pravděpodobně budete vyplňovat právě tento ESTA online formulář.

Jaké požadavky musí žadatel splňovat?

  • Plánovaná cesta nepřesáhne 90 dní
  • Cílem cesty je turistika, obchodní cesta nebo tranzit do jiné země
  • O ESTA vízum smí zažádat občan, který je příslušníkem země povolující bezvízový styk
  • Platný biometrický pas
  • Zakoupená zpáteční letenka
  • Děti musí mít vlastní ESTA vízum na vlastní biometrický pas
  • Žadatel necestoval v období od 1. března 2011 do žádné z následujících zemí: Írán, Irák, Sýrie, Súdán (výjimku tvoří pouze diplomaté a vojáci)

Pozornost je třeba věnovat stanovenému limitu, kdy smíte v zemi pobývat. Mnoho lidí totiž zaměňuje 90denní lhůtu za lhůtu 3měsíční, což rozhodně není to samé.

Platnost ESTA víza

Vydané ESTA vízum platí po dobu 2 let nebo po dobu platnosti pasu. V rámci jednou schváleného formuláře tohoto typu je povolen opakovaný vstup do USA, a to vždy na stanovených 90 dní.

Díky tomu nemusíte při další případné cestě žádat o elektronické vízum znova.

Povolení přestane být platné také v momentě, pokud změníte své jméno nebo získáte jiné občanství. Již jednou vyplněný formulář lze aktualizovat, pokud se důvod opakované cesty změní.

Jak o vízum zažádat

Jak už bylo řečeno, ESTA víza do USA lze získat online prostřednictvím formuláře dostupného na stránkách Ministerstva pro vnitřní bezpečnost USA (https://esta.cbp.dhs.gov/).

Pozor, někdy můžete narazit na různé zprostředkovatele, kteří vám nabídnou pomoc s vyplněním žádosti a zařízením ESTA víza.

Jedná se však o agentury, které si mohou účtovat poplatek navíc a schválení víza či vrácení peněz nebude garantováno. Jediný oficiální web pro vyplnění žádosti je ten uvedený výše. Ten je navíc po přepnutí dostupný i v češtině, takže jeho samostatné vyplnění není žádný velký problém.

Kdy podat žádost

Žádost je ideální podat minimálně 72 hodin před plánovaným odletem, ideálně však hned, jakmile si koupíte letenky.

Jak dlouho trvá vyřízení žádosti?

Většinou dojde k vyřízení žádosti ihned, nejdéle však do 72 hodin. Samotné vyplnění formuláře a zaplacení poplatku je otázkou několika minut.

Pokud je vše v pořádku, přijde vám potvrzení do několika vteřin se zprávou „Registrace odsouhlasena“. V případě, že k tomu nedojde hned, obdržíte zprávu „Registrace se projednává“ a v případě zamítnutí žádosti „Registrace odmítnuta“.

Cena ESTA víza

Za žádost o ESTA víza zaplatíte celkem 14 USD s tím, že 4 dolary představují nevratný poplatek za schválení a zbývajících 10 dolarů je vratná záloha v případě, že nebude elektronické vízum schváleno.

Žádné další poplatky nejsou vyžadovány!

Návod aneb jak vyplnit ESTA

Pokud si nejste jisti, jak vyplnit formulář pro ESTA vízum, podívejte se na následný návod jak na to krok za krokem. Jedná se o formulář dostupný na již zmiňovaných stránkách amerického Ministerstva pro vnitřní bezpečnost.

K vyplnění žádosti budete potřebovat svůj biometrický pas a platební kartu kvůli zaplacení poplatku. Povinné jsou pouze ty kolonky, které jsou označeny červenou hvězdičkou, Zbytek nemusíte vyplňovat.

1. Přístup k žádosti

Jděte na oficiální stránku s přístupem k vyplnění žádosti a vpravo nahoře vyberte češtinu na místo angličtiny.

  • Klikněte na „Nová žádost“
  • Vyberte z možností „Jednotlivá žádost“ nebo „Skupina žádostí“ (můžete vyplnit za sebe nebo i za sebe a rodinu, každý však musí mít vlastní vízum)

2. Bezpečnostní upozornění

Přečtěte si bezpečnostní upozornění a dodatečná prohlášení a následně potvrďte.

3. Základní údaje o žadateli

Nyní už se dostanete k zadávání údajů o žadateli a jeho pasu.

  • Vše vyplňujte bez háčků a čárek
  • Vyplňte jméno a příjmení tak, jak jsou uvedeny v pasu
  • Vyplňte město narození (jestliže ho neznáte, vyberte možnost UNKNOWN), do země napište Czech Republic
  • Vyplňte číslo vašeho pasu a státní občanství
  • Do kolonky „Národní identifikační číslo“ vyplňte své rodné číslo bez lomítka
  • Vyplňte další kolonky ohledně pasu, kolonku „Osobní identifikační číslo“ nevyplňujte
  • Do kolonky „Rodiče“ napište jejich jména, pokud neznáte jméno otce, napište UNKNOWN

4. Vyplnění adresy

U následujících kolonek se někdy může vyskytnout problém s adresou. Například při ověření adresy se může objevit upozornění na „neplatné číslo ulice“. V takovém případě stačí opakovaně potvrdit, že takto zadaný formát je správně a systém by vás měl pustit dál.

  • Do kolonky „Řádek adresy 1“ vyplňte adresu ulice v klasickém tvaru, například Novakova 100/1
  • Řádek adresy 2 vyplňovat nemusíte, stejně jako číslo bytu
  • Do kolonky město napište nejprve PSČ a poté město (bez oddělení čárkou)
  • Stát/provincie/kraj (např. Ustecky kraj)
  • Dále vyplňte telefonní číslo a emailovou adresu

5. Údaje o zaměstnavateli

  • Do kolonky o zaměstnání vyplňte ANO v případě, že pracujete, jste OSVČ nebo student
  • Do názvu zaměstnavatele napište název firmy/ úřadu atd, kde pracujete, případně napište, že jste student, dítě, rodič na mateřské atd., vše musí být v angličtině

6. Údaje o pobytu v USA

Zde se vyplňují konkrétní informace o vaší pánované cestě, způsobu pobytu atd.

  • Do kolonky „Cestujete do USA za účelem cesty do jiné země?“ vyplňte NE, pouze v případě mezipřistání a pokračování jinam vyplňte ANO
  • Kontaktní bod v USA – vyplňte pouze v případě, že jedete za příbuznými či přáteli, jinak napište UNKNOWM
  • Adresu pobytu v USA nemusíte vyplňovat, ale můžete napsat například adresu hotelu
  • Nouzový kontakt vyplnit musíte, měla by to být osoba, která bude po dobu vašeho pobytu doma v ČR

7. Otázky ohledně způsobilosti

V tomto případě jsou kladeny otázky na váš psychický stav, na to, zda berete drogy, zda jste v minulosti spáchali trestný čin nebo jaké byly či nebyly vaše předchozí cesty do USA. Kolonky se doporučuje vyplňovat pravdivě, jinak byste spáchali trestný čin.

8. Kontrola žádosti

Na závěr zkontrolujte vyplněnou žádost a jednotlivé části potvrďte. Budete vyzvání k opětovnému vyplnění jména a čísla pasu, rovněž pro kontrolu.

9. Platba

Po potvrzení žádosti budete vyzvání k platbě. Lze ji provést pouze kreditní nebo debetní kartou, na níž musíte mít povoleny platby přes internet. To si raději zkontrolujte předem.

Poté už jen vyčkejte na potvrzení či odmítnutí žádosti.

Elektronická víza usnadňují cestu do USA

ESTA víza představují snadnější způsob, jak si zajistit povolení ke krátkodobé cestě do USA. Dříve se musely vyplňovat zdlouhavé dokumenty v podobě příletových a odletových formulářů a celá situace byla složitější.

Elektronické vízum vyplníte z pohodlí domova v dostatečném předstihu a poté jej můžete opakovaně využít až po dobu dvou let.