Pacific Northwest je region na západním pobřeží severní Ameriky přilehlý k Tichému oceánu. Státy, které tvoří Pacific Northwest jsou Washington, Montana, Idaho a největší z nich Oregon. V širším pojetí ale region na severu sahá až k Aljašce, a na jihu k horským blastem severní Kalifornie.

Tento region nabízí především nádhernou přírodu, nespočet hiků a vynikající podmínky pro kempování. Ovšem součástí jsou si velká města, jako je Tacoma, nebo Seattle ve státě Washington, americký Vancouver, nebo Oregon ve státě Portland.

Tato část Ameriky je také známá pro jednu ze dvou největších světových společností pro výrobu letadel Boeing, nebo pro největší IT firmy, jako jsou například Microsoft, nebo Amazon. 

Jelikož je tento region plný lesů, hor a krásné přírody, vyskytuje se zde několik divokých zvířat. Velmi často tu můžete potkat medvědy a to jak černé medvědy, tak i Grizzly proti kterým byste měli být vybaveni sprejem na medvědy. Ten koupíte téměř v každém outdoorovém obchodě.

Jeden z nejpopulárnějších obchodů nabízející jak kempovací vybavení, tak vybavení pro veškeré outdoorové sporty je REI. Dále tu můžete potkat losy, kojoty, červené lišky, horské kozy, nebo se zde také zřídka vyskytuje americká puma, známá také jako horský lev, nebo kaguár.

Letenky do Pacific Northwest

A Jak na levné letenky? Do této části Ameriky se nejsnadněji dostanete, když poletíte do Washingtonu do města Seattle. Letenky vás vyjdou nejlevněji přes New York, nebo přes Chicago. Navíc v obou těchto městech si můžete dát pár dní pauzu mezi dlouhou cestou na severozápad. Proto je lepší koupit letenky zvlášť.

Z Prahy do New Yorku seženete letenku okolo 5 000Kč a zpáteční letenka do Seattlu se pak dá sehnat za dalších $200 (cca 5 000Kč). Rozhodně ale na letenkách ušetříte, pokud budete cestu plánovat dostatečně dopředu. A konkrétně do této části USA se to opravdu vyplatí.

Když budete kupovat letenku přímo z Prahy do Seattlu na poslední chvíli, může se ceny vyšplhat až na 30 000 Kč a to i s případnými přestupy.

Kempování v Pacific Northwest

Jestli jste se rozhodli vyrazit do tohoto regionu a zažít to vaše dobrodružství v Pacific Northwest, pravděpodobně se chystáte kempovat. Kempování je tu opravdu na denním pořádku. Zdejší lidé kempování, hikování a veškeré outdoorové aktivity opravdu milují.

V Pacific Northwest, ať už ve Washingtonu v Kaskádovém pohoří, nebo v Oregonu budete potřebovat permity ke kempování. Je potřeba si vždy předem zjistit, jaký permit budete na místě, na které se chystáte potřebovat.

Vyplatí se koupit tak zvaný Annual Northwest Forest Pass. Tento Annual Northwest permit stojí $30 a umožní vám vstup do téměř všech placených oblastí a kempů ve státech Washington a Oregon. Ušetříte tedy nejen plno penez, ale i mnoho času.

Pokud ale plánujete vaše dobrodružství pojmout co nejvíc lowcost, i v Pacific northwest můžete využít web Free Camping. Tady se dozvíte, kde najdete nejbližší kempy v okolí a také zde zjistíte, které jsou zdarma a které placené.

Počasí v Pacific Northwest

Počasí v Pacific Northwest je díky Tichému oceánu spíše chladnější. V zimě tu uvidíte plno sněhu, v létě zažijete krásné, svěží léto a ideální počasí na místní hiky. Na jaře a na podzim si nezapomeňte pláštěnku, v tomto období je výskyt srážek opravdu vysoký.

Ať už ale pojedete do Pacific Northwest kdykoliv, nenechte se počasím odradit. Ideální je se na severozápad vydat na přelomu léto/podzim, kdy pomalu klesají vysoké letní teploty, ale je velká šance, že se stále vyhnete šedivým upršeným dnům typických pro tento region.

Itinerář na roadtrip v Pacific Northwest

Každý dobrodruh, nebo nadšenec, který se vydá právě do Pacific Northwest určitě ví za čím jede. A tady to nemůže být nic jiného, než hiky, kempování a veškerá outdoorová dobrodružství. Ať už mluvíme o běžkování, projíždění kaskádového pohoří na horských kolech, nebo kajakování.

Mt. Baker – Snoqualmie National Forest 

Začněte na hoře Mt. Baker v Národním lese Snoqualmie. Jeden z nejnavštěvovanějších lesů najdete na západě Kaskádového pohoří mezi hranicí s Kanadou a Národním parkem Mt. Rainier. Uvidíte tu vrcholky kopců pokryté ledovcem, krásné horské louky a mnoho příležitostí k nejrůznějším outdoorovým sportům.

Seattle

Další zastávku si udělejte ve známém městě Seattle . Na nejpopulárnější místa v tomto městě vám bude stačit jeden jen. Pokud se vám ale ve městě zalíbí a budete mít příjemné počasí, využijete zde i 2-3 dny.

Seattle, stejně tak, jako stát Washington nabízí speciální místní pokrmy i místa. Ochutnejte tu místní vyhlášenou polévku z mořských plodů Clam Chowder, zmrzlinu z Molly Moon’s, nebo zajděte například do prvního originálního Starbucksu na vyhlášeném Pike Place Markets.

Mt. Rainier National Park 

Tato stále aktivní sopka je s nadmořskou výškou 4 392m nejvyšší horou, ale také ikonou státu Washington. S 26 ledovci se jedná o nejvíce zaledněný vrchol pevninských států USA. Tato sopka také patří mezi 10 nejnebezpečnějších sopek světa.

V Mount Rainier National Park můžete kempovat a probudit se s jedinečnými výhledy, navštívit vodopády Narada falls a to hlavní, vydejte se na jeden z krásných hiků. Ty nejpopulárnější jsou Skyline trail, Sunrise Rim train, nebo Burroughs Mountain Trail.

Olympic National Park

Další zastávka v Olympic National Park bude z Mt. Rainier příjemná změna. Opět se tu sice můžete vydat na mnoho krásných hiků, jako třeba Hurricane ridge trail. Můžete tu ale také kempovat přímo na pláži na slavné La push beach, nebo projít zdejší deštný prales Hoh rainforest.

Forks

Město velmi oblíbené rybáři známé hlavně proto, že se tu natáčela slavná serie filmů Stmívání. Najdete tu tématické obchůdky, Belly červený truck i její dům, nebo označené oblasti, kde se vyskytují upíři. Město rozhodně má svou unikátní atmosféru.

Portland 

Z Forks a ze státu Washington už se přesouváme do vedlejšího státu Oregon a do jeho hlavního města Portland. Menší, zajímavé americké městečko, kde si udělejte hezkou procházku s výhledem podél řeky Willamette. Nezepomeňte ochutnat jejich známé donuty Woodoo doughnuts.

Coos Bay 

Toto město v jihozápadním Oregonu vám naskytne úžasné výhledy na Tichý oceán. Leží totiž přímo na pobřeží Tichého oceánu, takže se najdete i pěkné pláže, jako jsou třeba Bastendorff Beach, nebo Horsfall Beach.

Crater Lake 

Poslední zastávku tohoto roadtripu si udělejte u Crater lake. Maximální hloubka jezera 594m. ho činí nejhlubším jezerem USA. Tohle krásné jezero je součástí Národního parku Crater Lake. Ty nejlepší hiky v tomto národním parku jsou Garfield Peak Trail, The Watchman Peach Mount Scott Trail, nebo jeden z těch jednodušších Sun Notch Trail.

Pacific Northwest