Velmi oblíbený festival Burning Man v USA, který se už pravidelně koná na poušti Black Rock Desert, která se nachází ve státě Nevada. Festival každoročně probíhá první týden v září, tedy o Labor day víkendu. Ústředním bodem tohoto eventu je neziskový projekt Burning Man 501 ©.

Burning Man 2024 se bude konat od 25. srpna do 2. září.

Tento festival není klasický hudební festival, ale je také plný mladých umělců a jejich moderního umění. Témata tohoto rituálu jsou setkávání se s novými lidmi, seberealizace, sdílení umění a zážitků. Můžete tu vidět koncerty, světelné show, akrobacie, ohnivé show a další umělecké aktivity. Pro festival jsou také typické bizarní kostýmy, masky a vyzdobená auta.

Lidé, kteří se na festivalu podílí, ať už účastí, organizačně, umělecky, nebo technicky, tvoří takzvané městečko Black Rock City, které zde vzniká každý rok.

Pozor, jelikož je festival Burning Man událost bez jakékoliv komerční reklamy, na festivalu se neprodává žádné občerstvení, ani jakékoliv jiné zboží. Jediné dvě věci, které tu seženete, jsou káva a led, a to přímo v centru tábora.

Na festival si budete muset přinést vše vlastní, od vody, jídla až po nádobí a stanů na přespání. Vše, co sem přinesete, také musí s vámi odejít. Nic nesmí zůstat. Můžete si přinést téměř cokoliv, co neublíží ostatním, bude slučitelné s pravidly MOOP, neodletí ve větru a není živé.

Dnešní festival si ponechal nejen původní jméno, ale i původní nápad. Tedy vyvrcholení festivalu, kdy se symbolicky zapálí velká dřevěná podobizna „The Man“ a děje se tak tradičně v sobotu večer.

Festival Burning Man

 

Dnes už existuje mnoho alternativ k Burning man festivalu, některé z nich si vzali stejné principy, jiné si festival více přizpůsobily vlastní kultuře a historii dané země. Najdeme tak alternativní spirituální festivaly v Evropě, Asii i Africe.

10 principů festivalu Burning man

Burning Man je společnost lidí inspirovaná lidskými hodnotami a má své festivalové desatero. Snaží se o kreativnější a propojenější existenci ve světě.

  • Radical inclusion (radikální začleňován): součástí Burning Man může být kdokoliv. Znamená to, že i cizinci jsou vítáni a respektováni. Pro účast v této komunitě neexistují žádné předpoklady.
  • Gifting (obdarovávání): Burning Man funguje na principu darů. Hodnota daru je bezpodmínečná. Tím se je myšleno, že hodnota daru je nevratná a nevyměnitelná za jakýkoliv jiný dar.
  • Decommodification (odstupňování): v zájmu zachování ducha nadání se tato komunita snaží vytvářet sociální prostředí, které není zprostředkováno komerčním sponzorstvím, transakcemi nebo reklamou.
  • Radical self-reliance (soběstačnost): festival má povzbudit jednotlivce, aby objevil, cvičil a spoléhal na své vnitřní já.
  • Radical self-expression (radikální sebevyjádření): vychází z jedinečných darů jednotlivce. Jeho obsah nemůže určit nikdo jiný, než jednotlivec nebo spolupracující skupina.
  • Communal Effort (komunita): tato komunita lidí si cení kreativní spolupráce. Snaží se vytvářet, propagovat a chránit sociální sítě, veřejné prostory, umělecká díla a způsoby komunikace, které tuto interakci podporují.
  • Civic responsibility (občanská odpovědnost): členové společenství, kteří organizují akce, by měli převzít odpovědnost za veřejné blaho a usilovat o sdělování občanských odpovědností účastníkům. Musí také převzít odpovědnost za vedení událostí v souladu s místními, státními a federálními zákony.
  • Leaving no trace (nezanechávání stop): na tomto festivalu rozhodně nesmíte použít flitry, jak je tomu na festivalech zvykem. Tato komunita respektuje životní prostředí.
  • Participation (účast): tato komunita věří, že k transformační změně, ať už u jednotlivce nebo ve společnosti, může dojít pouze prostředkem hluboké osobní účasti. Všichni jsou zváni do práce. Každý je pozván ke hře, tedy ke spoluúčasti na programu festivalu.
  • Immediacy (bezprostřednost): protože zkušenost je v mnoha ohledech nejdůležitější hodnotou v této kultuře. Usilují o překonání bariér, které stojí mezi námi a uznání našich vnitřních já, reality lidí kolem nás, účasti ve společnosti a kontaktu s přírodním světem překračujícím lidské síly.

Kde se festival koná a jak se tam dostat?

Festival se koná v poušti Black Rock Desert v Nevadě. Tato nevadská poušť je jedním z největších a nejplošších povrchů na Zemi. Na poušti je nejvýraznějším rysem bahenní alkalická solná pánev, běžně označovaná jako Black Rock Playa, kde každý rok vyroste improvizované městečko Black Rock City.

Festival Burning Man

Nejvýhodnější letenky na Burning Man

Jak na levné letenky do USA v případě cesty na Burning Man? Nejlevnější letenky seženete pravděpodobně do Los Angeles, kam se dají sehnat letenky v akci kolem 10 000 Kč. Také se vyplatí letět do San Francisca, kam letenky můžete sehnat okolo 14 000 Kč.

V městečku Reno, které je nejblíž poušti, je také letiště, ale letenky už jsou o něco dražší. Za letenky přímo do Rena zaplatíte kolem 22 000 Kč. Z Rena je to potom asi 2,5 hodiny autobusem.

Cesta ze San Francisca, pro srovnání, trvá cca 6 hodin, z Los Angeles 9,5 hodiny a ze Sacramenta 4,5 hodiny.

Ubytování na festivalu Burning Man

Ubytování, jako takové, se dá sehnat například ve městě Reno. Tam si přes aplikaci Booking můžete najít hotely od 2 000 Kč za noc/2 osoby. Můžete také využít ubytovací aplikace Couchsurfing nebo AirBnb a zkusit štěstí někde blíže k Black Rock City.

Kempování na Burning Man

Na tomto festivalu máte na výběr ze tří možností kempování. Platí ale, že, co si přinesete, si odnesete. Není možné si zde půjčit, ani zakoupit, karavan nebo stan.

  • Připojte se k registrovanému kempu

První možnost je připojit se k jednomu z registrovaných kempů. Tyto kempy si zakládají skupiny lidí například ze stejného města, státu, nebo země.

  • Otevřený kemping 

Pro ty, kteří nechtějí svůj čas sdílet v registrovaném kempu, je tu varianta volného samostatného kempování. Jsou zde vyhrazeny 2-3 bloky, kde si můžete volně postavit stan.

  • Zaregistrujte si svůj vlastní kemp

Jedete na festival Burning Man společně s partou lidí a víte, že byste vytvořili fajn komunitu? Zaregistrujte si svůj vlastní kemp a nezapomeňte ho zveřejnit a pozvat i další lidé a umělce.

Vstupenky na festival Burning Man

Jako první vlna vstupenek je zde tak zvaný “low income ticket program”, neboli program pro lidi s nízkým příjmem. Tento program je spuštěn většinou na začátku dubna a cena je cca $210 za jednu vstupenku.

Později, během dubna se spouští vstupenky s běžnou cenou, $475 na osobu. S nimi i permit na auto za $150. Děti do 12 let a méně mají vstup na festival zdarma, ale musí mít s sebou vytištěný ticket, jako důkaz, že jsou na festival zaregistrované.

Poslední vlna vstupenek začíná na začátku srpna a jejich cena je $575 na osobu.

Vždy můžete koupit jen 2 lístky a jeden parkovací permit na osobu. Všechna potřebná data najdete na oficiálních stránkách festivalu Burning Man.

Historie Burning man

Tradici události Burning man založil muž jménem Larry Harvey, který v ruce 1986 (během letního slunovratu) spálil na pláži Baker Beach v San Franciscu velkou dřevěnou sochu muže se psem – měla to být symbolický rituál ukončující etapu života, co ho opustila přítelkyně.

Tato událost přilákala množství diváků a každoročně se poté pálení opakovalo. Potíže s úřady a policií se stupňovaly až v roce 1990 bylo rozhodnuto, že se vzhledem k charakteru události vše přemístí do státu Nevada do neobydlené oblasti vyschlého jezera. A tak vzniklo městečko Black Rock City.

Současně byl posunutý termín na první zářijové pondělí (kvůli svátku práce, Labour day), aby se události mohlo účastnit co nejvíce lidí. Tehdy to bylo až 50 tisíc účastníků.

Burning man 2020

Z důvodu pandimie koronaviru COVID-19 se organizátoři rozhodli, že se festival Burning man 2020 nebude konat. Oficiálně byl přesunut do virtuálního prostoru s názvem Black Rock Desert 2020.

Na internetu se objevili videa, která dokumentují cestu některých jedinců, kteří se přesto vypravili do Nevady, aby zjistili, zda se nějaká akce přímo na místě koná. Pokud budeme předpokládat, že video není scam a podvod, v Nevadě na Black Rock Desert se v roce 2020 sešlo přibližně 5 – 10 tisíc lidí.

Nechme se překvapit, zda se situace okolo kornaviru COVID-19 uklidní a v dalších letech se už festival Burning man uskuteční za normálních podmínek.

Burning man 2022: Walking Dreams

burning man 2022

Festival Burning man 2022 s názvem Walking Dreams se konal od 28. srpna do 5. září. 

Foto galerie

Burning man 2023: Animalia

  • Téma umění pro rok 2023: ANIMALIA
  • Důležité datum:
    • 27. srpna 2023: Začátek Burning Man 2023.
    • 28. srpna 2023: Různé události a setkání v Black Rock City.
    • 29. srpna 2023: Setkání s toastem šampaňského v Center Camp v 11:00 dopoledne.

Burning Man, každoroční festival kreativity a sebevyjádření v Black Rock Desert, si pro rok 2023 zvolil tématiku „Animalia“. Ale proč právě toto téma? Black Rock Desert může na první pohled působit jako nehostinná a životem opuštěná oblast. Přesto je plná života, od vysoko létajících havranů po hmyz bzučící nad povrchem. A právě toto spojení přírody a lidské kreativity stojí v centru letošního tématu.

„Animalia“ oslavuje zvířecí svět a naše místo v něm. Nejde jen o skutečná zvířata, která obývají naši planetu, ale také o zvířata vymyšlená, mýtická a vzpomínaná. Zvířata, která mluví a jednají jako lidé, se táhnou našimi mýty a příběhy od nepaměti. Od starověkých bohů s hlavami zvířat po moderní televizní postavy. Toto téma nás také vede k zamyšlení nad tím, jak často vnímáme sebe samotné jako bytosti oddělené od zvířecího světa, ačkoli jsme jeho nedílnou součástí.

V době, kdy se lidstvo často cítí odtrženo od přírody a svého původu, nás „Animalia“ vyzývá, abychom znovu objevili a oslavili naše spojení se zvířecím královstvím. Ať už prostřednictvím umění, hudby nebo tance, Burning Man 2023 nás všechny vyzývá, abychom přinesli svou vnitřní divokou stránku na povrch a oslavili ji ve velkém stylu.

Festival Burning man 2024

Kdy: 25. srpen – 2. září 2024

Podrobnosti budou zveřejněny s blížícím se termínem.

Burning man na sociálních sítích

Sledujte na Instagramu hashtag burningman

Cestovní pojištění do USA

Před odjezdem do USA si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Výlohy na ošetření a zdravotní péči jsou vyšší než v České republice, je proto vhodné uzavřít pojištění s vyššími limity. Přečtěte si článek srovnání cestovního pojištění do USA.

50% slevy na AXA pojištění – využijte zvýhodněné nabídky cestovního pojištění nejen do USA.

Pokud odjíždíte na delší pobyt do USA či jinam do světa srovnejte ceny pojištění s True Traveller – oblíbené cestovní pojištění, které nabízí extra vysoké limity léčebných výloh a krytí úrazového pojištění.

Bezpečné cestování!