Seattle, město známé především pro Starbucks, Boeing, Microsoft, věčně deštivé počasí a americký fotbalový tým Seahawks. Seattle má výjimečnou mentalitu lidí, přezdívanou “Seattle Breeze”. Velmi přátelští lidé milující outdoorové aktivity, přírodu, hiky a kempování.

Město Seattle

Seattle je město lodního, leteckého a obchodního průmyslu. Se 686 000 obyvateli je to nejlidnatější město státu Washington i celého severozápadu USA. Rozloha města činí 369,2 km², z toho jsou 41% vodní plochy. 

Město Seattle leží na pevnině mezi Pugetovým zálivem a jezerem Washington asi 180 km jižně od Kanadských hranic. Stejně jako v ostatních městech západního pobřeží v takzvaném “Ohnivém kruhu” je zde velké riziko zemětřesení. 

Seattle je také sídlo velmi úspěšných firem a centrem IT společností. Vznikl zde a má tu sídlo Amazon, dnešní největší e-shop na světě. Nedaleko Seattlu je sídlo společnosti Microsoft. Sídlí tu ale také další velké firmy a jejich kanceláře, jako například Facebook nebo Google. 

V Seattlu je oblíbený také sport. V první řadě jejich fotbalový tým Seahawks. Dále má Seattle svůj basketbalový tým Supersonics. V Seattle také vzniká profesionální hokejový tým, který se zúčastní NHL v sezoně 2021/2022.

Nynější jméno Seattle město získalo v roce 1853. Bylo pojmenováno po Sealthovi, náčelníkovi kmene tehdejších obyvatel. Město se později během 1. světové války stalo významným průmyslovým střediskem, a to mu zůstalo dodnes. 

Počasí v Seattle

Seattle je město známé jako jedno z nejdeštivějších ve Spojených Státech. Za rok tu spadne až 1000 mm srážek. Obloha tu bývá zatažena cca 230 dní v roce a z toho je 170 dní deštivých. 

Takové počasí je tu celou zimu. Obvykle tu ale v zimě teploty nespadnou pod nulu a ve městě se nevyskytuje ani sníh. Jaro bývá chladné a stále po většinu dní deštivé. Léto v Seattlu je teplé a svěží. Teploty v létě vystoupají až na 25–35 °C.

Kdy navštívit Seattle

Nejlepší období pro návštěvu tohoto města je jednoznačně léto–podzim. V létě si můžete užít pohodu u jezera. V měsících jako je září, říjen už nejsou teploty tak vysoké a ještě nebývá období dešťů. Skvělá příležitost prozkoumat město a okolí. 

Letenky do Seattle 

Letenky Praha–Seattle s dvěma přestupy začínají na 18 000 Kč. Jelikož město leží až na dalekém severozápadě USA, délka letu se pohybuje kolem 16 hodin. Lety se dají ale rozdělit. Můžete letět do NYC, kam doletíte zhruba za 9 000 Kč. 

Můžete samozřejmě sehnat akční letenky i do jiných měst na východním pobřeží. Můžete si tak udělat několikadenní zastávku a vidět i jiná místa. Odtud se pak letenky na západ do Seattle dají sehnat za $150–$200 (kolem 4000 Kč). Levné letenky do Seattlu jsou také z Kalifornie. 

Ubytování v Seattle 

Ubytování v Seattle je podobné, jako v ostatních amerických státech. V centru města najdete mnoho lowcostových hostelů, motelů, ale i lepších hotelů. Některé hotely můžete znát i ze známých filmů, jako například hotel Escala z filmu 50 Shades of Grey.

Dále tu můžete využít aplikace jako je Airbnb, nebo Couchsurfing. Přes Airbnb si můžete pronajmout pokoj, byt, nebo celý dům za příjemné ceny od místních lidí. Zatímco Couchsurfing je zcela zdarma a funguje za pomocí recenzí od předešlých návštěvníků. 

Zajímavá místa v Seattle 

Pike Place Market 

Pike Place Market je nejpopulárnější místo v tomto městě. Jsou to trhy s jídlem a místními specialitami, oblečením, čerstvými květinami a suvenýry. Tyto trhy najdete v centru města a je odtud krásný výhled na přístav a na oceán. Jsou to jedny z nejstarších trhů ve Spojených Státech, které mají svou tradici už od roku 1907. 

Na těchto trzích seženete veškeré speciality, od speciálních pálivých čajů, domácího Mac&Cheese až po čerstvé ryby. A právě prodej čerstvých ryb tu má svou tradici, kdy prodejci mají svůj pokřik a společně s nakupujícími tak testují, zda je ryba opravdu čerstvá.

První Starbucks 

Součástí Pike Place Market je i úplně první kavárna Starbucks z roku 1971, do které jezdí na kávu lidé z různých koutů světa. 

The Gum Wall 

Hned vedle marketů s jídlem nejdete tak zvanou žvýkačkovou zeď, kam turisti začali lepit žvýkačky. Vznikla tak atrakce, kde je celá ulička polepená žvýkačkami a vznikají tak bizarní fotografie známé pro Seattle. 

Seattle

Waterfront 

Určitě si nezapomeňte udělat procházku podél vody, která vede z krásného parku, až k trajektu, nebo Pike Place Market. Pohled na Seattlovský přístav je jedinečný průmyslovými a výletními loděmi, přístavem a výhledem na hory Olympijského národního parku. 

Olympic Sculpture Park 

Tento park najdete nedaleko Space Needle u přístavu. Ideální na procházku kolem vody, nebo ranní běh. Nedaleko několika hostelů a hotelů. 

Seattle Aquarium

Zdejší akvárium je jednou z nejoblíbenějších atrakcí, kterou můžete využít obzvlášť při typickém deštivém počasí. Vstupné je $35 za dospělého, $25 za dítě do 12 let a do 3 let mají děti vstup zdarma. 

Pier 69, Pier 66

Po cestě z Olympic Sculpture parku směrem k trajektu a Pike Place Market se zastavte u těchto dvou přístavů. Dá se vyjít na střechu přístavního centra a mít tak jedinečný výhled na Seattle, přístav, hory a oceán. 

Seattle

The Seattle Great Wheel 

Na samotném konci této procházky dojdete k trajektu na různé ostrovy. Ještě před tím ale uvidíte ruské kolo Great Wheel, odkud můžete mít krásný výhled na město. Vstupné na kolo je $14 a provoz záleží na počasí. Vedle kola je zábavné centrum skvělé pro děti, kde si můžete mimo jiné nakoupit suvenýry. 

Kulturní aktivity a zajímavosti 

Space Needle 

Ikona celého Seattlu Space Needle je 184 metrů vysoká vyhlídka postavená roku 1962. Zároveň je hlavním orientačním bodem pacifického severozápadu. Nahoře se vám naskytne 360 stupňový výhled na celé město. Vstupné je $35 za dospělého a $25 za dítě do 12 let. V rámci vstupného i uvnitř můžete vyzkoušet vyrtuální seskok ze Space Needle. 

Museum of pop culture

Další aktivita pro deštivé dny je muzeum populární kultury v centru Seattlu hned vedle Space Needle. Specifická budova muzea byla postavena podle návrhu kanadsko-amerického architekta Franka Gehryho. Vstupné činí $34 za dospělého, $19 za dítě od 4 do 12 let.

Columbia Tower 

Další, ne tak známé místo, odkud se vám naskytne nádherný výhled na Seattle. Columbia tower je nejvyšší budova v celém městě i v celém státě. Budova slouží pro administrativní účely a kanceláře, ale v 73. patře najdete restauraci, výstavu a krásný výhled na město. Vstupné je $20 a najdete pod názvem Sky View Observatory.

Seattle Art Museum 

Oblíbené muzeum, ve kterém se střídají různé exhibice, výstavy a kolekce. Toto muzeum najdete jen jeden blok z Pike Place Market. Je otevřené od středy do neděle od 10 do 17 hodin a vstup se na různé události liší. Pohybuje se ale kolem $20. 

Parky, pláže

Golden Gardens Park 

Krásný park najdete cca 20 minut autem z downtownu Seattlu ve čtvrti Ballard u Pugetova zálivu. Najdete tu krásnou pláž a z celého parku je výhled na hory Olympijského národního parku a Pugetův záliv. Jsou tu tak zvané off-leash areály pro psy, můžete zde rybařit, zahrát si beach volejbal, nebo si půjčit kajak, či paddleboard. 

Alki beach 

Pláž, která je součástí parku Alki Beach Park, najdete ve čtvrti West Seattle v jižní části města. Snadno se sem dostanete i autobusem z downtownu. V létě je toto jedno z mála míst, kde se můžete Seattlu vykoupat. A to konkrétně v Elliotově zálivu. Je zde i krásná procházka podél vody, místními oblíbený plážový volejbal a večerní s’mores na ohni. 

Discovery Park 

Největší přírodní park v Seattle najdete ve čtvrti Magnolia Bluff. Odtud se vám naskytnou krásné výhledy nejen na hory Olympijského národního parku, ale také na Kaskádové pohoří. Odlehlé klidné místo nabízí 2 míle pláží, louky, krásné útesy, maják a mimo jiné i písečné duny. 

Seattle

Kerry Park 

Oblíbené místo turistů i místních pro západy slunce, nebo jen krásný výhled na město. Tento park je na kopci v části města Queen Anne a naskytne se vám opravdu unikátní scenérie města, zálivu a největší hory státu Mt. Rainier. 

Seattle

Gas Works Park 

V centru města je krásné jezero Lake Union, u kterého najdete právě park Gas Works Park. Cyklostezka a pěší zóna vede téměř kolem celého jezera, kudy můžete do parku dojít. Ze samotného parku je pak skvělý výhled na jezero a celé město. Toto místo je oblíbené pro různé festivaly a pro oslavy 4.července. 

University District

Určitě se zajděte podívat i na University of Washington, do kampusu známé university. Celý kampus si můžete projít a podívat se i do jejich majestátní knihovny. Je odtud i krásný výhled na Mt. Rainier. University District má také pěší zónu, kde je mnoho obchodů a restaurací. 

Seattle

Co ochutnat v Seattle 

Clam Chowder

Populární polévka z mořských plodů je tu velmi oblíbená. Různé speciální příchutě můžete ochutnat například právě na Pike Place Market. 

Beecher’s Handmade Cheese

Jako další zastávku na Pike Place Market si udělejte zastávku na tuto vyhlášenou domácí sýrovou omáčku, neboli Mac&Cheese. 

Molly Moon’s Ice Cream 

Tato vyhlášená zmrzlina má několik poboček po městě a je oblíbená svou domácí výrobou, speciálními příchutěmi a domácími waflovými kournouty.

Cestovní pojištění do USA

Před odjezdem na dovolenou do Seattlu si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Výlohy na ošetření a zdravotní péči v USA jsou vyšší než v České republice, je proto vhodné uzavřít pojištění s vyššími limity. Přečtěte si článek srovnání cestovního pojištění do USA.

50% slevy na AXA pojištění – využijte zvýhodněné nabídky cestovního pojištění nejen do USA.

Pokud odjíždíte na delší pobyt do USA či jinam do světa srovnejte ceny pojištění s True Traveller – oblíbené cestovní pojištění, které nabízí extra vysoké limity léčebných výloh a krytí úrazového pojištění.

Bezpečné cestování!